fbpx

Noutati de la Apple WWDC 2019

by Flo
apple wwdc 2019

In cadrul WWDC 2019, Apple a anuntat o multime de update-uri software care tin de familia de device-uri Apple (iPhone, iPad, desktop-uri si laptop-uri Mac, Apple TV si Apple Watch). De asemenea, pe partea hardware, a fost prezentat un nou Mac Pro, un computer performant care nu a mai primit un update din 2013. Iata un scurt rezumat al celor mai mari highlight-uri din cadrul evenimentului.

1.       iOS 13 aduce in sfarsit dark mode pe iPhone impreuna cu update-uri pentru aplicatii

Dark Mode pentru iOS este oficial. Aceasta optiune era ceruta de fanii Apple de foarte mult timp. De asemenea, multe aplicatii primesc update-uri: optiune de scriere prin swipe in Messages si contacte sugerate in momentul in care dai share. Apple Music aduce un mod de versuri prin care afiseaza textile respective odata cu derularea cantecului. Partea de Memoji primeste mai multe optiune de personalizare cum ar fi mai multe optiuni pentru machiaj, coafuri si accesorii, dar ramane total neinteresanta dupa parerea mea.

Aplicatia Reminders primeste un design si functii noi. De exemplu atunci cand etichetezi pe cineva intr-un reminder, urmatoarea data cand ii vei trimite un mesaj vei primi de asemenea acel reminder.

Maps primeste de asemenea un update considerabil si ofera o versiune mai detaliata a hartii si un shortcut pe pagina de lansare care arata locatiile favorite si locurile pe care le-ai salvat. In momentul in care te duci pe o anumita locatie, iti va fi dispusa in partea de sus a ecranului o imagine de gen street view pe care poti apasa pentru marire si vizionare zona in aspect street view. In alta ordine de idei Apple Maps incearca sa se tina dupa Google Maps. Am inteles ca zona mai detaliata a hartilor este pentru SUA si cateva state europene…

Aplicatia Photos are un mod nou de sortare a fotografiilor in zile, luni si ani pentru navigarea mai usoara in imaginile din Timeline. Fiecare sectiune e separate printr-un carusel de top imagini sau video.

2.       Noi protocoale de securitate pentru permisiunile aplicatiilor

Odata cu iOS 13 vei putea alege optiunea ca aplicatiile sa intrebe de fiecare data daca vrei sau nu sa oferi informatii despre locatie. De asemenea, Apple dezvolta propria functie de sign-on care utilizeaza autentificarea prin Face ID pentru logarea in diferite aplicatii sau servicii. De acum poti chiar sa decizi daca sa ascunzi sau nu adresa de mail, iar daca decizi sa o ascunzi, Apple va crea o adresa de mail random care forwardeaza informatia de la aplicatii third-party catre adresa ta de mail.

3.       Siri are acum o voce mai naturala si functii noi pentru CarPlay si Airpods

Siri are o noua voce care este generata acum in totalitate de tehnologie text-to-speech si nu de inregistrari efective ale vocii ca pana acum. Prin intermediul Airpods Siri poate sa iti citeasca mesajele si iti permite sa si raspunzi. Pentru CarPlay exista compatibilitate cu mai multe aplicatii third-party precum Pandora sau Waze, iar Siri iti poate sugera automat shortcut-uri bazate pe activitatile tale, aplicatii conectate sau device-uri smart-home.

4.       iPad-ul primeste propriul sistem de operare

Apple a dezvoltat pentru iPad propriul OS. Schimbarea intre aplicatii prin modul Slide Over poate fi accesata prin printr-un simplu drag-up. Este posibila impartirea ecranului pentru aceeasi aplicatie, iar aceasta functie poate fi folosita pentru dispunerea pe ecran in acelasi timp a doua notite sau a doua email-uri.

File view arata un pic mai mult ca pe macOS cu mod de navigare pe coloane si optiune de share a folderelor in iCloud. Au fost de asemenea introduse mai multe gesturi pentru editarea textului.

5.       macOS Catalina

Apple isi ia la revedere de la iTunes. De fapt, iTunes va fi impartit in 3 aplicatii separate: Music, Podcasts si TV. iPad-ul va putea fi folosit ca un ecran secundar, astfel Apple ofera o alternative celor care voiau ecran touchscreen pe Macbook. Functia se va numi Sidecar, iar iPad-ul va putea fi conectat atat prin fir cat si wireless.

Atat iOS cat si macOS vor putea oferi in curand comenzi prin voce care te vor lasa sa pornesti aplicatii sau sa ajustezi volumul. Comenzile vocale vor fi procesate local fara trimiterea de informatii audio in cloud.

6.       SwiftUI

Apple vine cu ceva si pentru dezvoltatori: SwiftUI este un framework nou care permite programarea mult mai rapida in limbajul Swift. Interfata este de tip drag and drop, continutul avand preview direct in aplicatie. Se incearca aici practic usurarea muncii programatorilor prin mai putine linii de cod scrise.

7.       Un nou Mac Pro este disponibil

WWDC nu este de obicei un eveniment despre hardware, dar asta nu inseamna ca de-a lungul timpului in cadrul acestuia nu au fost lansate device-uri. Apple a prezentat noul Mac Pro care a fost complet regandit ca si design fata de varianta 2013 care a fost asemanata de utilizatori cu un “cos de gunoi”. Iata ca deja comentariile rautacioase au inceput si pentru noul device, acesta fiind asemanat cu o razatoare sau cu un cos de rufe datorita gaurilor pentru airflow.

Ca si specificatii, noul Mac Pro vine cu processor Intel Xeon de pana la 28 core si are pana la 1,5 TB memorie ram. Exista 6 sloturi pentru extensia memoriei, 8 sloturi PCI, 3 porturi Thunderbolt , 2 USB-C si 2 USB-A. Pe partea de grafica exista ca si optiuni AMD Radeon Pro 580X sau Radeon Pro Vega II, dar poate suporta si 2 Pro Vega II. Noul Mac Pro suporta pana la 3 streamuri 8K sau 12 streamuri 4K.

Monitorul este un LCD de 32-inch cu display Retina 6K. Apple denumeste display-ul “ Extreme Dynamic Range” sau prescurtat XDR si poate conecta in total 6 display-uri cu un numar total de 120 milioane pixeli.

Pretul pentru Mac Pro incepe de la 4.999 dolari dar in configuratie de top pretul poate trece de 35.000 dolari.

8.       WatchOS primeste propriul App Store

Noul update WatchOS 6 aduce un App Store dedicat in care vei putea cauta prin Siri. Apar noi aplicatii dedicate cum ar fi un calculator care poate calcula baccisul sau poate imparti nota de plata si o aplicatie de tip voice memo pentru notite audio. Exista update-uri si in zona de Health si Fitness cum ar fi rapoarte de activitate pe nivelul de fitness pe perioade mai mari.

Related Posts

Leave a Comment